Hogyan szerkesszek lapokat?

Ha apróbb módosításokra szeretnéd felhívni a figyelmet, de nem akarsz keresztülmenni a regisztráció folyamatán, akkor a lapok alján tudsz kommentet hagyni a javaslataiddal, vagy írhatsz üzenetet, küldhetsz levelet egy adminisztátornak vagy moderátornak. A lapok szerkesztéséhez mindenképpen tagnak kell lenned.

Meglévő lap szerkesztése

Meglévő lapot a lap alján lévő "edit" gombon keresztül szerkeszthetsz. Bizonyos lapok lezártak, hogy csak a wiki adminisztrátorai és moderátorai szerkeszthessék őket.
Egy lap szerkesztésénél 15 percre lezáródik a lap. Ez idő alatt csak Te szerkesztheted. 15 perc tétlenség után ismét bárki szerkesztheti az adott lapot, de a számlálás újraindul, ha bármilyen aktivitás történik a részedről.
Ha a wiki egy másik lapjára szeretnél linkelni, akkor használd az eszköztárban lévő "page link" és "page link wizard" gombokat, különben ha még nem létező lapra linkelsz, akkor is létező laplinkként jeleníti meg a wiki. URL-ekhez az "URL link" és "URL link wizard" gombok javasoltak.
A wikik szerkesztését leíró hivatalos, angol nyelvű dokumentáció.
Szerkesztési jogosultságok.

Új lap létrehozása

Új lapot a bal oldali dobozban tudsz létrehozni, ekkor két dologra kell figyelned. Az egyik, hogy megfelelő kategóriába kerüljön a lapod, a másik, hogy megfelelő sablonnal kezdd el szerkeszteni.

1. Kategóriák

Ezen wiki lapjai kategóriákba vannak rendezve. A lapot a megfelelő kategóriában kell létrehoznod. (A nem megfelelő kategóriában lévő lapok url-jét kijavítjuk.) Kategóriát úgy rendelhetsz a lapodhoz, hogy a lap címe elé kettősponttal elválasztva kiírod a kategóriát. Pl.: a tantargyak:fizika a tantárgyak kategóriában a fizika lapot fogja létrehozni.

2. Sablonok

A sablonok lehetővé teszik, hogy a hasonló tartalmú lapoknak egységes felépítést adj azzal, hogy pl. ugyanazokat a fejléceket szerepelteted a lapokon. A sablont csak a lap létrehozásakor lehet megadni, első mentéskor statikusan részévé válik az oldalnak, ezért az első dolgod az legyen, hogy kiválasztod a sablont! A beillesztett sablonból ne törölj semmit, még akkor sem, ha bizonyos pontokhoz nem tudsz semmit írni. Új lap létrehozásakor az "Initial template: " után a legördülő menüből tudod kiválasztani, hogy melyik sablont szeretnéd használni.
A sablonok a template kategóriában vannak. Kizárólag adminisztrátorok módosíthatják őket a lapok egységessége érdekében.

Kategóriák és sablonok táblázata

(Vagyis mely kategóriához mely sablont válaszd?)

Kategória Sablon Hogyan használd? Mikor használd?
nincsneki alapsablon nincsneki:lapneve Ha egyik alábbi esetbe sem tudod besorolni az új lapot.
tantargyak tantargysablon tantargyak:tantargyneve Tantárgylap hozzáadásakor (ha a tantárgylap még nem létezik).
oktatok oktatosablon oktatok:vezeteknev-keresztnev Még nem létező oktatólap hozzáadásakor.
linkgyujtemenyek alapsablon linkgyujtemenyek:gyujtemenyneve Még nem létező linkgyűjtemény hozzáadásakor.

3. Egyebek

Szülőoldal beállítása

Az új oldalad kategóriájának valószínűleg van gyűjtőoldala. Ilyen az oktatók lapjainak listája, vagy a tantárgyak lapjainak listája. Mikor befejezted a szerkesztést, a lap alján az "options" lenyitásával eléred a "parent" pontot. Itt be tudod állítani, mely oldal lesz logikailag az oldalad szülője, így a böngészésnél az oldal tetején ez fog megjelenni:
"Szülőoldal > Újoldal". Így az olvasók sokkal könnyebben tudnak navigálni a wikiben.

Dokumentáció

A wikik szerkesztését leíró hivatalos, angol nyelvű dokumentáció.

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.